Natuur- en landschapswandeling in Bosbeekvallei te Opoeteren (Maaseik)

Date: 
Location: 
Sint-Dionysiuskerk
Kerkplein
3680 Opoeteren (Maaseik)
BE
Preis: 
Basistarief: 0,00 €
Vertrek om 14.00 uur op de parking aan de St.-Dionysiuskerk, Kerkplein 1, Opoeteren

De Bosbeekvallei is een bijzonder biotoop dat zich over ongeveer 50 ha natuurgebied uitstrekt. De fel kronkelende beek ontspringt op de mijnterreinen van Waterschei en mondt uit te Maaseik in de Maas. De beek heeft er ter plaatse een diepe bedding en vloeit in een gebied met grote landschappelijke waarde.
De rechttrekking van de beek, de beeknormalisatie en illegale lozingen zijn ernstige bedreigingen voor dit gebied. Daarom zetten verscheidene natuurverenigingen zich in voor de bescherming van dit natuurgebied door ecologisch waardevolle gebieden aan te kopen en deze op een ecologisch verantwoorde wijze te beheren.

De vallei heeft een zeer rijke vegetatie en het landschap varieert van vochtige beekdalen en natte beemdvegetaties naar elzenbroekbosjes en vochtige schaarhoutbosjes. Zeldzame plantensoorten zoals slangenwortel, dotterbloem en sleutelbloem gedijen hier weelderig.
Niet alleen de flora maar ook de fauna is er de moeite waard! Het gebied is rijk aan muizensoorten, vleermuizen en kleine roofdiersoorten als wezel, hermelijn en bunzing. Ook de bever heeft zijn intrede gedaan. Watergebonden dieren zoals libellen, waterjuffers en amfibieën vormen er een belangrijke groep. De bosbeekjuffer en weidebeekjuffer zijn bijzondere soorten. Ook op ornithologisch vlak is de Bosbeekvallei waardevol. De ijsvogel en vele roof- en zangvogels kunnen er waargenomen worden. Wandel je met ons mee?

Gids: Theo Hellofs (natuurvereniging Orchis)

Denk aan stevig, waterdicht schoeisel.

Iedereen welkom!

Gratis wandeling onder begeleiding van een natuurgids. Vooraf inschrijven is niet nodig.
De wandeling is niet geschikt voor rolwagens. Honden horen aan de leiband en op het wandelpad.

Organisatie en info: Natuur- en Milieucentrum Orchis, Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen-Bilzen
089 50 10 19 of '; // --> (kantooruren), www.orchisvzw.be

Bron: UiTinVlaanderen.be



zondag 27 oktober 2019 van 14:00 tot 17:00

ernaorchis@gmail.com
http://www.orchisvzw.be