Cursus: Weetjes en verhalen over paddenstoelen (Lummen)

Date: 
Emplacement: 
Bezoekerscentrum Schulensmeer
Demerstraat 60
3560 Lummen
BE

Als de temperatuur begint te dalen en er regen uit de hemel valt, zie je ze verschijnen: paddenstoelen! Met 'weetjes en verhalen over paddenstoelen' organiseren we een laagdrempelige instapcursus over het thema paddenstoelen.

Het accent ligt niet op indeling en determinatie. Vele volksverhalen passeren de revue. We gaan na waar onze natuurlijke angst en fascinatie voor paddenstoelen vandaan komt. Waarom hangen we beeldjes van vliegenzwammen (toch giftig?) als geluksbrengertjes aan onze kerstboom? Waarom smullen we van een taart in de vorm van een (kerst)boomstronk? Waarom komt de Sint langs de schoorsteen geschenkjes brengen. En ook kabouters, kobolden en elfen komen langs en heksen vliegen op bezems voorbij.

Paddenstoelen worden in vele facetten van ons leven gebruikt. In onze voeding – en dan bedoelen we niet enkel als bijgerecht bij een wildschotel -, in de geneeskunde en in de mentale gezondheidszorg. Maar ook in de kledij- en verpakkingsindustrie en zelfs onze huizenisolatie komen paddenstoelen aan bod. We gaan in op de enorme kracht van paddenstoelen als beschermer van ons voortbestaan, onze bossen en graslanden, onze ecologie, onze landbouw en als wereldwijd reservoir voor C02.

Ook de giftigheid en eetbaarheid van paddenstoelen komt aan bod. We reiken je een basiskapstok aan om paddenstoelen te herkennen in de natuur en zullen dat ook oefenen in het veld tijdens de excursie.

Kortom, er is veel meer dan het rode paddenstoeltje met de witte stippen. Het wordt een boeiend inzicht voor wie meer wil weten over de schimmel- of paddenstoelenwereld, zowel dat wat zichtbaar is boven de grond als de verborgen wereld onder de grond.

Opzet

In 2 theorielessen en 1 excursie leer je allerlei leuke en verassende weetjes en verhalen over paddenstoelen.

Wanneer

maandag 17 oktober 19u30-22u30.: theorieles
maandag 24 oktober 19u30-22u30.: theorieles
zaterdag 29 oktober 14u-17u.: praktijkles in de natuur (locatie nog te bepalen)

Prijs

20€/leden Natuurpunt en 24,00€/niet-leden voor de cursus. 

Stap 1: Online inschrijven

Voor deze activiteit kan je online inschrijven. Na je inschrijving ontvang je een digitale mailbevestiging. Mocht je binnen een paar minuten na je inschrijving geen mail ontvangen hebben, controleer dan of de mail tussen je SPAM zit en neem anders contact op met de contactpersoon hieronder.

Stap 2: Betalen

Via de automatische mailbevestiging ontvang je de gegevens om de betaling in orde te brengen. Opgelet: je bent pas defintief ingeschreven na betaling.



schulensmeer@natuurpunt.be
013 55 63 81
https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-weetjes-en-verhalen-over-paddenstoelen-lummen-53207